Match Show i Österbybruk

Publicerat i: Bichon havanais, Biewer, Hundutställningar, Pandora, Zaida Hur går det till på match show, Matchshow, hundutställning, inofficiell utställning, match show, Österbybruk hundutställning
Den gångna helgen deltog jag i en inofficiell hundutställning med Zaida som är 2 år och Pandora som är nästan 11 månader. För övrigt Pandoras första utställning!
Några officiella utställningar hålls inte i Sverige p g a FHM:s restriktioner under de rådande omständigheterna med pandemi. De säger att folksamlingar med fler än 50 personer är förbjudna. 
Så till den här utställningen fanns det begränsat antal platser men vi kom med vilket var roligt.
Utställningsplatsen var perfekt, med en fin gräsmatta och bra parkering intill Folkets Hus i Österbybruk. Väldigt fina priser och vackra rosetter till finalisterna. Alla deltagare fick var sin påse med godsaker till hunden.

Hur går en Match Show till då? Det är ju inte så vanlig utställningsform i vårt land men i t ex i Finland finns det många sådana, alla inofficiella. Hundarna lottas att möta var sin motståndare, slumpmässigt, ofta av en annan ras. Dessa två visas i ringen samtidigt och domaren väljer den ena varpå den andra är ute ur spelet.  Så fortsätter det tills man har hälften  kvar, sedan lottas de igen så att man möter en ny hund, domaren väljer vinnaren i paret osv. Till slut finns det bara 8 stycken kvar, så var det i Österbybruks Match Show, och alla dessa får komma in i ringen för nu ingår de i BIS-finalen. Av dem väljer domaren de fem bästa, BIS-1, BIS-2, BIS-3, BIS-4 och BIS-5. 
I mitt tycke en trevlig form av inofficiell utställning som går relativt fort eftersom det inte skriva några kritiker, inga ringsekreterare behövs, och det lämpar sig bra som träning inför riktiga utställningar.

Hur gick det då för Zaida och Pandora? 68 hundar var anmälda varav 14 valpar. Både Zaida och Pandora vann flera omgångar mot sina motparter, helt otroligt, och till slut var båda kvar bland de 8 BIS-finalisterna!!
Domaren tackade sedan av 3 av dem, och Pandora blev utställningens 7:e bästa hund medan Zaida blev precis utan en stor BIS-rosett eftersom hon blev 6:e bästa hund av alla. Gissa om jag var GLAD??!! Glad för att mina hundar hade presterat så bra och för att domaren Daniel Persson uppskattade dem så högt att de hamnade bland de bästa. 
(null)
Patricia Eriksson hade själv gjort dessa fantastiska rosetterna till valpfinalisterna. Ångrar att jag inte anmält Juni!


(null)
BIS-finalisternas maffiga rosetter väntar på sina vinnare. Och kassarna var fulla med godsaker till hundarna.


(null)
De fem sista BIS-finalisterna. Bedlington vann BIS, malteser kom på 2:a plats, pumi på 3:e plats, coton de tulear (som jag delade tält med) blev 4:a och skyeterrier blev 5:a.


(null)
Pandora tävlar mot en bedlingtonterrier här som hon vann mot.


(null)
Zaida tävlar här mot en fin veterantik av rasen Xoloitzcuintle.


(null)
Glada tjejer i tältet 🥰


(null)
Lilla Haus Black Bist Pandora 11 månader gammal på sin första utställning


(null)
Pandora var faktiskt duktig på att gå fint i ringen. Superglad så svansen nästan gick ur led på bordet! Charmar de flesta!


(null)
Zaida 💗💗💗


(null)
Zaida på podiet som hade gjorts i ordning för fotosessioner.


(null)
Här var alla hundarnas startlista och man följde noga vad som hände på tavlan som uppdaterades allt eftersom.