Rostock IDS Tyskland

Publicerat i: Bichon havanais, Hundutställningar, Zaida, Zico IDS, Rostock, coronautställning, utställningsresa
IDS (International Dog Show) hölls i Rostock i helgen, och den här gången var det en riktig utställning, en officiell! Fantastiskt roligt att få åka dit! Min kompis Kicki med två coton de tulear och jag med två havanaiser, dvs Zaida och Zico. Vi åkte lång väg med bil från Stockholm till Trelleborg och därifrån tog vi sena kvällsfärjan till Rostock. Vi sov en alldeles för kort natt på båten i vår hytt tillsammans med de fyra hundarna och var framme kl 7 på söndagmorgon. Raka vägen till utställningen som hölls i en stor mässhall som heter Hansemesse. Hälften av ringarna var utomhus och hälften inomhus. Varje ring var långt ifrån nästa så det var ingen trängsel. Lite förvånad var jag att de hade försäljning av hundprodukter  i hallen precis som vanligt. Det var ovillkorlig munskyddstvång och det fanns vakter som gick omkring och som på myndig tyska pekade med hela handen hur man ska bete sig, vilken dörr man fick gå igenom och hur långt man skulle vara från varandra. Så Kicki och jag som hade suttit i samma bil med väldigt kort avstånd från varandra fick nu inte stå bredvid varandra i kaffekö minnsann! Men det kunde ju inte de veta, så det var bara att acceptera och se glad ut. För glad var jag att få vara på en utställning, det här är min kära hobby och ett ställe där jag trivs, här finns mina likasinnade vänner och här utbyter vi massa erfarenheter och har KUL ihop!
Havanaiserna dömdes inomhus och cottarna (förkortning på coton de tulear) utomhus så Kicki och jag sågs inte förrän bedömningarna för våra raser var i stort sett klara, och det var på efter iddagen.

Havanaiserna hade fått domarändring två gånger. Den första domaren hade fått förhinder och därför fick en annan domare. Den domaren vet jag kan en hel del om havanaiser och jag såg fram emot att han skulle dömt mina hundar. Men nu i veckan nåddes vi av ett chockerande besked, domarens familjemedlem hade tragiskt och plötsligt avlidit och självklart kunde han inte döma. Så hjärtslitande och en påminnelse för oss alla hur skört livet kan vara, man vet aldrig vad som händer nästa dag. Ännu viktigare att vi är snälla mot varandra och bryr oss om varandra. Mina varmaste tankar går till domarens familj och närstående. 

P g a ovanstående fick så ett domarbyte bara ett par dagar före utställningen. Hon är cavalieruppfödare och dömer alla raserna i grupp 9 dit havanaiserna hör till. Hon hade en domarelev med sig och bedömningen gick sakta. Dagen blev lång. Vi fick gå in i ringen runt kl 13-14...
Kort om utställningen då. Zico gick i öppenklass, lite ung där med sina 19 månader kanske. Det fanns två till i klassen och domaren placerade de i den ordning de kom in i ringen, dvs Zico blev sist. Ettan hade hunnit bli tysk champion bara två veckor före men enligt reglerna går man i den klassen man är anmäld till. Tvåan blev därmed lycklig eftersom de fick reserv-certet som kommer att omvandlas till ett riktigt cert. Och alla tre fick "Vorzuglich" som motsvarar närmast vår excellent med CK. 

Zaida gick också i öppenklass och mötte där en rödsobeltik. Zaida vann klassen och sedan stod vi plötsligt i en helt ny bekantskap för mig, nämligen BIR-klassen där två klassvinnarhanar och två klassvinnartikar visades. Och Zaida var den ena tiken, den andra var en cremefärgad juniortik. Här valde domaren sin BIR-vinnare genom att dela ut en guldfärgad rosett till hanhundens ägare Susanne och en silvefärgad rosett till mig med Zaida!  Guld = BIR, silver = BIM. Hurra vad glad jag blev! Därmed fick Zaida tyskt CERT, tyskt klubb-CERT och CACIB som är ett internationellt certifikat. Har hunden fått ihop 4 CACIB i minst tre olika länder och där det gått minst ett år mellan första och sista så får hunden internationellt championat som är det finaste de kan få! 

Det här var Zaidas första, så tidigast om ett år kan hon, om hon får 3 till CACIB få titeln C.I.B!!

Så den här resan var mycket lyckosam och trevlig. 
BIR VDH CH Rubini Embrace My Hart till höger, och BIM NO JW-19 FI JW-19 He JW-19 Nasherhaus Mama Said

Älskade Zaida levererar! Hansemesse i Rostock 4 oktober 2020.

(null)

FI JW-19 He JW-19 Frosty Ink’s Zico

Alla var tvungna att ha munskydd. Zico 19 månader på bilden tillsammans med mig.

Finaste Zico

Zico väntar snällt på utställningsvagnen på sin tur.

Här åker vi färja till Rostock

Fint soligt väder i Rostock. Fick veta att hemma öste regnet ner. Så vi hade tur!