Exteriörbedömning

Publicerat i: Biewer, Hundutställningar, Pandora Biewerterrier, Svante Frisk, biewer, exteriörbedömning, exteriörbeskrivning, hundutställning
Under den här pandemin har Svenska Kennelklubben ställt in alla sina utställningar och därför kan uppfödarna inte göra avelsutvärderingar. En hel generation unga hundar som inte varit på utställning och fått den erfarenheten är katastrof ur den synvinkeln. Klart alla måste medverka för att smittan inte ska spridas, men det går att ha t ex små rasspecialer där man tar hänsyn till avstånd och begränsning av folkmängd.

Nu har SKK tagit itu med problemet genom att  erbjuda exteriörbedömning. Hundarna bedöms alltså av en domare, en och en, precis som under kvalitetsbedömningen på en eiktig hundutställning. Man tittar på hunden utifrån hur den motsvarar rasstandarden, det skriva en kritik och hunden för en kvalitetsbedömning excellent, very good, good, sufficient och KEP eller 0. Även CK kan delas ut till excellent-hund. Ingen konkurrensklass hålls. Bedömningen är officiell och den förs in i hundens avelsdata, vilket inte händer till exempel om hunden bedöms på inofficiella utställningar.

Jag anmälde Pandora som nu är 11 månader till en exteriörbedömning i södra Stockholm för allrounddomaren Svante Frisk. Pandora som är alltid "på" när det händer nya saker struttade nyfiket och alert runt ringen, och på bordet viftade hon på svansen så man undrade om den skulle gå ur led. Domaren tyckte uppenbarligen om det han såg och kände eftersom Pandora fick excellent med CK!  Vi är glada och lyckliga!
Haus Black Bist Pandora 11 månader

Pandoras fina kritik från exteriörbedömningen