Biewer!

Publicerat i: Biewer, Biewervalp, Pandora Biewer, Kennel Nasherhaus, biewerterrier, biewervalp, importera hundvalp, kennel Nasherhaus
Vad i all sin dar är en biewer?!
Biewer, eller biewerterrier som den fick byta namnet till, är en relativt ny ras i Sverige. 
 
🌟 Liten långhårig sällskapshund
🌟 Lättlärd, glad, gillar "allt och alla"
🌟 Godkänd av SKK
🌟 Finns bara ett fåtal i Sverige
 
 
Den började utvecklas redan på 70-talet i Tyskland. Det finns yorkshireterrier i bakgrunden men det är nu länge sedan dessa hundar figurerade i stamtavlan. FCI har ännu inte sagt amen till detta rasprojekt, däremot har till exempel NKU, Nordiska Kennelunionen, godkänt rasen i de nordiska länderna och här får den alltså delta i olika hundtävlingar och bl annat utställningar. Men CACIB får de ännu inte ta, CERT däremot går bra. 
Det är en liten ras till storleken, med en mankhöjd mellan 18 och 28 cm och vikt mellan 1,8 och 3,6 kg. Huvudet är trefärgat svart, brun och vit och kroppen är svart och vit med olika mycket vitt och svart. Det är önskvärt att färgerna är symmetriskt placerade. Pälsen blir lång och kräver en hel del pälsvård i form av täta bad och kamning. Pälsen saknar underull och ska kännas silkig. Den som inte ställer ut kan givetvis klippa hunden i kortare frisyr.
Det är ännu mycket svårt att få tag i en biewer om man bor i Sverige. Därför får man oftast importera en egen biewer. Här gäller det att köpa från ett land vars kennelklubb där hunden är registrerad i är godkänd av Svenska Kennelklubben! Tyskland som anses jämte USA vara rasens hemland, registrerar valparna i en kennelklubb som inte godkänns av SKK, och det betyder att om du köper din valp/hund därifrån kommer den inte registreras i Sverige och därmed kan den inte heller ställas ut, tävlas med eller användas i avel. 
I Ryssland finns det många uppfödare som föder upp biewer. Är de bara registrerade i Ryska Kennelklubben, som SKK godkänner, går det bra att importera därifrån. Svårigheterna är dock många. Språk är bara en av dem, avstånd en annan. Man får alltsom oftast titta på bilder och i bästa fall en video för att välja en valp, och förlita sig på uppfödarens ord. Nu när vår sk avelsbas är väldigt snäv med bara cirka 20 individer i Sverige (år 2019), så vore det bäst att hitta en valp eller vuxen som är så obesläktad som möjligt med de redan existerande biewrarna för att få bredare bas. Därför, om du är inne på att skaffa en egen biewer, studera de befintliga hundarnas stamtavlor och jämför med den du är intresserad av eller blivit erbjuden att köpa. Är det samma föräldradjur, välj helst någon annan. Som det är nu, är det övervikt på importerade tikar, medan hanar är det fortfarande ont om.
En sak till. Det finns andra "varianter" med andra förgställningar är biewer, men de är INTE BIEWER och kommer inte att kunna registreras i Sverige eftersom de inte är godkända. De heter BIRO eller flerfärgad yorkie, particolour yorkie eller choklad- eller golden-biewer. Även helsvarta och andra enfärgade finns. Och förvisso ser de också bedårande ut! Men en biewer är ALLTID trefärgad, dvs huvudet är trefärgat och resten av kroppen är vit och svart. Fråga uppfödaren specifikt om det är en biewer. I andra länder kanske en biro är godkänd, men så är inte fallet i Sverige, och det finns inga planer heller att godkänna den rasen/varianten. En biewer ska också ha små trekantiga spetsiga öron, ej små rundade nallebjörnsöron. 
Biewer är dyra i inköp, räkna med det. Jag har hittat en svensk sida där det finns information om rasen, och där står det att en biewervalp av sällskapskvalitet kostar 25 000 kr medan en med utställnings- och framtida avelskvalitet kostar 35 000kr!! Jag kan dock inte riktigt förstå detta eftersom det är svårt att utlova framtida utställningsmeriter för en liten valp. Så mycket kan hända på vägen och dessutom krävs det som sagt en hel del engagerad pälsvård och träning av valpen innan den kan ställas ut och om framgångarna ändå uteblir, vems är felet?
Biewer tillhör terriergruppen, dvs grupp 3. Många anser dock att den skulle tillhöra grupp 9 eller som sällskapshund. Vi får se vad tiden utvisar om den kommer att få byta grupp i framtiden.
 
Nu när du vet lite mer om bakgrunden till denna lilla charmiga ras så undrar jag om du blev nyfiken? De är minnsann inga soffliggande aristokrater, utan i högsta grad små hundar med egen vilja, men även en vilja att samarbeta och lära sig nya saker. De är som hundar mest. Gillar att busa, springa, gräva. De gillar att lära sig, och det är viktigt med miljöträning från ung ålder så att vänjs vid olika underlag, lukter, ljud mm. Man ska låta dem upptäcka saker och ting gåendes på alla fyra även om man gärna skulle vilja lyfta upp dem, behändiga som de är på det viset. Nosework, agility, rallylydnad är bara några av bra aktiviteter man kan lära dem. Och alla möjliga tricks! 
 
Jag har precis köpt en biewervalp som är snart 4 månader. Hon heter Pandora. Hon är en glad och käck liten hund som jag hoppas kommer att utvecklas väl och vars päls jag får lov att lära mig att sköta korrekt. Om allt går väl så kanske hon kommer att visas på någon utställning framöver.
Pandora spanar på de stora hundarna
 
Pandora 16 veckor
 
Liten kan bli lite frusen i det kyliga vårvädret, en egen hoodie värmer gott!
 
 
#1 - - UllaBritta Ideryd :

Dupersugen på att få bli ägd av en biewer 🥰

Svar: Haha jag förstår! 🥰
Melissa