Alla havanaiskullar i Sverige 2014

Publicerat i: Bichon havanais Havanaislista, registrerade havanaiser, bichon havanais, havanese, havanaiskullar, havanaisuppfödare, stambok, havanaisbok
Älskar ni listor och statistik? Vill du se vad som händer i havanais-Sverige, vilka uppfödare det finns, hur många kullar det föds varje år, vad heter alla uppfödarna och hur har de döpt valparna?
Jag skulle vilja att det fanns en stambok, en riktig bok med pärmar och sidor att bläddra i. Jag gjorde en stambok för min förra ras, hovawart, med alla kullar under 10 år, med stamtavlor och bilder. Den blev vida spridd och mycket uppskattad, men jag fick finansiera allting själv genom att i förväg sälja böcker innan de var tryckta för att kunna betala tryckeriet. Rasklubben hade inte råd, de vågade inte satsa. Och på den tiden var det dyrt, jämfört med vad det kostar idag. Jag skrev allt på min dator, samlade in foton och använde givetvis en hel del av mina egna foton också, och boken trycktes i Finland. När den var klar åkte jag och hämtade böckerna, 20 tunga kartonger, i bilen, färja fram och tillbaka! Sedan fick alla som hade beställt och betalat sina böcker på specialen dit de flesta kom. Ha ha, det var kul! Sedan var det bara för alla att skriva in statistik, hälsoundersökningar såsom höftledsresultat, armbågar, mentaltest- och bruksresultat mm i boken! Lättåtkomligt, överskådligt och hur bra som helst.
 
Skulle du vara intresserad av en årsbok/stambok/championbok för havanaiser, så säg till mig! Kanske kan vi göra det? Jag tror rasklubben lyssnar om vi är många nog. Självkostnadspris, kan inte bli mycket pengar.
Jag försökte få gehör för en sådan idé även i vår rasklubb för några år sedan, men det fanns inget intresse då i alla fall. Förklaringen jag fick var att "allt finns ju på SKK:s avelsdata". Ja, det mesta finns där, men inte samlat, utan man måste söka i olika listor för att se det jag vill se. Jag vill kunna bläddra, gå tillbaka, göra egna anteckningar.
 
Nåväl, det var mina tankar för dagen. Men jag kan ju bjuda på en lista från SKK:s avelsdata, nämligen alla havanaiskullar registrerade i Sverige under 2014. Snart kommer även 2015 bli klart, då får jag återkomma. Kullarna (och importerna) är ordnade efter uppfödare. 
 
  Antal reg/år    2014 
Tikar (varav importer)      334    ( 6) 
Hanar (varav importer)      345    ( 9) 
Totalt      679    ( 15)