Namnfunderingar och annat

Publicerat i: Bichon havanais, Havanaisvalpar, Havanesepuppies, Nasherhaus, Sandy Havanaisvalpar, Nasherhaus, havanaisvalpar, uppfödning, uppfödning
Valparna har nu alla öppnat ögonen och därmed har de även blivit mer aktiva. De övar mycket på balans och koordination. Några har börjat öva på små skall och morrningar, för även sånt måste de testa. Även om det låter mest gulligt.

Jag har även börjat fundera på namntema för kullen. De två tidigare kullarnas namnteman var Metallica-låtar och The Doors-låtar. Nu blir det också låtar som tema, men jag avslöjar gruppen/sångaren först när jag valt ut namnen från denna skattkista. Jag lovar att det blir fantastiska namn på de små! Givetvis väljer valpköparna egna tilltalsnamn på sina valpar sedan, det här är alltså stamtavlenamn jag pratar om.
Apropå valpköpare. Det är stort sug efter havanaisvalpar, och mina uppfödarkollegor vittnar om samma sak oavsett var man bor i landet. Många vill passa på att skaffa valp till sommaren då man oftast är ledig och har mer tid att bekanta sig med den lilla. Bra tänkt, men man måste även veta hur man gör sedan, när hösten (och vintern osv) kommer! Havanaisvalpar lär sig rumsrenhet men kan vara senare om man inte ser till att de kommer ut ofta ofta. Varje gång den har sovit, ätit, druckit och lekt lyfter man ut valpen för att få möjlighet att göra ifrån sig. I månader! Något att tänka på. Men de blir rumsrena till slut, det bara tar olika lång tid beroende på hur ihärdig och konsekvent man själv är. Bor man i ett flerfamiljshus med flera våningar och man måste ta hissen ner varje gång när det är bråttom bråttom, är det svårare.

Tankar bakom min uppfödning
Jag har förstås inte valpar till alla, men jag är tacksam för alla fina mejl och telefonsamtal jag fått från valpköparspekulanter. De flesta får tyvärr nej från mig redan där. Nu ska jag utveckla lite mina tankar med uppfödandet: jag har planerat ibland i åratal för att kunna föda upp den specifika kullen, gjort hälsoundersökningar, åkt på utställningar för att få en exteriörbedömning på tiken, vårdat och skött om pälsen och hela hunden. Och funderat och funderat på vilken hane som skulle passa. En hane som kompletterar tikens förtjänster och ev brister. Studerat linjerna bakåt bakom båda hundarna för att se om det finns något där som inte är så bra. Till slut när jag hittat den bästa hanen som passar min tik, får jag hoppas att hanhundsägaren samtycker. Och att det finns tid och möjlighet att åka iväg på en parningsresa, för hittills har ingen av hanarna jag valt bott nära oss. Först veterinär för att ta ett progesteronprov på tiken för att vara säker på att det är rätt dagar för parning. Till den här kullen valde jag en hane som jag varit och tittat på i Finland flera gånger tidigare, en som jag beundrar och tycker är en fantastisk representant för rasen. Jag är så glad att jag etablerat bra kontakt med hans uppfödare och att jag fick ett ja när jag frågade på honom!

Det jag vill, är att valparna blir bra, helst snäppet bättre, representanter än vad föräldradjuren är, det är vad avel går ut på. Bra hundar avseende hälsa, mentalitet, exteriör och användbarhet. Dessa egenskaper kan man inte se när valparna är små. Jag har alltid tanke på att behålla någon i kullen, antingen hemma eller placera ut hos en fodervärd.
Därför vill jag göra en utvärdering av kullen när valparna är äldre och då måste valpköparen vara med på noterna och medverka i en sådan utvärdering. Dit hör bland annat ögonlysning när hunden är runt 1,5-2 år och patellaundersökning. Dessa undersökningar görs hos veterinären. Vidare vill jag att hunden ställs ut i en officiell klass på utställning för att få en utvärdering av exteriören. Det sista kräver att hunden hålls i päls, dvs inte klipps ner, förrän den har varit på utställning. En officiell utställning är en utställning anordnad av Svenska Kennelklubben med auktoriserade domare, och hunden måste ha fyllt 9 månader. Jag hjälper gärna till med att visa hunden i ringen om du som valpköpare känner dig osäker, men helst ser jag att du själv har det intresset och vill lära dig om du redan inte är inne i utställningstänket. 

Om valpen klipps ner i unga åldern har jag ingen möjlighet att utvärdera pälskvaliteten på valpen, och det är en av de viktiga raskarakteristiska tecknen. Så därför, om du vet med dig att du ska/vill klippa ner hunden, vänd dig gärna hellre till en annan uppfödare som har 100% sällskapsinriktning och inte har samma ambitioner som jag på utvärdering. 
  (null)

(null)