Valppälsen

Publicerat i: Pixie Havanais, bad, valppäls, havanaisskötsel, fön, kloklippning, bichon havanais, havanese, havanesephotos
En valppäls är ganska lätt att sköta. Det bildas inga tovor och den känns mjuk och len. Men det finns en viktig faktor varför man ska bada valpen regelbundet, och det är för att vänja dem vid hanteringen. Så gör jag med Pixie. Hon protesterade vilt i början, och avskydde fönen. Lugnt och metodiskt har jag dock gått fram, inga nej och fy utan med bestämda men varsamma händer badat och fönat henne och därpå klippts klorna i stort sett en gång i veckan. Nu börjar pälsen lägga sig fint på ryggen och jag har gjort en bena som ni kan se på bilden. En tofs har jag också börjat sätta upp i hennes hår men det hjälper inte riktigt för att hålla undan håret från hennes ögon ännu. Därtll är längden för kort än. Håret irriterar ögonen och orsakar därmed rinnighet som i sin tur lämnar spår under ögonen. Därför torkar jag henne ofta under ögonen för att minimera detta.
Numera så är Pixie betydligt mer med på noterna när det är dags för badet och fönen. Hon vet att det åtföljs av mycket gos och kel och att matte blir glad! Då kan en liten valp förstå att det är värt allt!