Beräkna din valps vuxenvikt

Publicerat i: Hundar bichon havanais, havanais, havanese, hundens vikt, fjärdedelsformeln, dubbelt-upp-formeln, dubbeltuppformel, viktberäkning, havanaisvikt
 
Hur mycket väger en havanais? Det är förstås väldigt individuellt och beror på vilka gener hunden bär på. Eftersom rasstandarden tillåter stor variation i rasens mankhöjd, från 23 cm till 27 cm, +/- 2 cm, så varierar även vikten därefter. I rasstandarden står det ingenting om hur mycket en havanais ska väga, men den ska inte vara för tjock och inte för tunn. De flesta havanaiser väger mellan 5 och 8 kg men variationerna är stora. Det finns havanaiser som väger 3 kg och de som väger 10 kg!
Ett bra rättesnöre är att titta på valpens föräldrar i första hand, och även valpens släktingar. Är föräldrarna medelstora båda två, ja då kan man i de flesta fallen förvänta sig att valpen blir det också. Är den ena föräldern stor och den andra liten? Då kan valpen bli liten, mellanstor eller stor. Ja, precis så är det. Generna den har fått bestämmer, men även miljöbetingelser påverkar och om valpen är frisk och utvecklas normalt. En del linjer mognar saktare än andra och det tar längre tid innan vuxenvikten är uppnådd.
När man skaffar en valp så undrar man kanske hur stor den lilla parveln kommer att bli, hur mycket kommer den att väga i vuxen ålder? Kanske är det viktigt att veta om man planerar att flyga med hunden. Flygbolagen tillåter hundar inklusive flygväska väga maximalt 8 kg för att få flyga med i kabinen istället för i lastutrymmet.
Jag har lärt mig att det finns två användbara formler för att räkna ut valpens vuxenvikt: 
 
1. Fjärdedels-formeln
2. Dubbelt-upp-formeln
 
Den första formeln, fjärdedelsformeln kan användas om du har hundens 8-veckors vikt. Det brukar nämligen vara så att just den vikten är en fjärde del av vuxenvikten. Så om valpen väger 1,5 kg vid 8 veckor kan man med hjälp av denna formel räkna ut att valpen kommer att väga runt 6 kg i vuxenåldern. Väger den 2 kg blir den runt 8 kg. Detta stämmer i cirka 85 % av fallen. 
 
Den andra formeln, dubbelt-upp-formeln är ännu säkrare och räknas ut av valpens 16-veckors vikt. Vid den ålder har de flesta valparna uppnått sin halva vuxenvikt. En valp som vid 16 veckor, dvs 4 månader, väger 3,5 kg blir ungefär 7 kg som vuxen.
 
Ännu säkrare är om man använder sig av båda dessa vikter och om den beräknade vuxenvikten inte är samma kan man ta genomsnittet. Exempel: valpen vägen 1,7 kg vid 8 veckor. Enligt fjärdedelsformeln kommer den att bli 6,8 kg. Vid 16 veckor väger samma valp 3,1 kg, vilket ger 6,2 kg som vuxenvikt. Den här valpen kommer som vuxen att väga mellan 6,2 - 6,8 kg, troligtvis ganska nära 6,5 kg.
 
Kolla om det här stämmer med era hundar! Berätta gärna om vad era hundar väger - och vad vägde de vid 8 eller 16 veckor?
 
PS. Det är Kläppas First Choice, 6 veckor, på fotot 
#1 - - Susanne:

Lady vägde bara 850 gr då hon var 8 veckor. Vid 16 veckor 1850 gr. Då hon fyllde 1 år var vikten 4,4 kg och nu som 5 åring så väger hon 5,4 kg.

Svar: Undantaget bekräftar regeln! ;) Det är ju så att alla hundar har en unik genuppsättning och ingen kan säga exakt hur den utvecklas. Men huvuddelen av hundarna fördubblar sin 4-månaders vikt. Din hund var från början väldigt liten, och kom ikapp med tiden. :)
Melissa

#2 - - Irene Thuresson:

Våran Bichon havanaise vägde 1200 gram vid 10 veckors ålder. Han väger nu 5.5 kg en Hanne på 6 år gammal väger han för mycket

Svar: Hej, det låter inte alls för mycket. Givetvis beror lagom vikt på storleken på hunden. Men er hund har haft en fin viktutveckling. Mvh Melissa
Melissa

#3 - - Bebis:

Har en 14 b 50 % pittbull 25%smstaff25%bullie
Tik
Sin väger 11 kg indrar vad hon ksn väga som vuxen ?
Med vänlig hälsning,
Kari