C

Publicerat i: Fia, Hundar Cert, cacib, hundutställning, bichonhavanais, havanais, cushing, ck
När jag började fundera på bokstaven C så var första tanken att det här blir svårt, kommer jag att hitta några ord överhuvudtaget? Men efter en stunds funderande kom jag på flera ord, se här:
 
Positivt:
Championat - åh vad jag skulle vilja föra en hund från scratch fram till ett championat! Det har dock inte inträffat än så länge, frågan är om min dröm nånsin slår in?
Cacib - också något som är trevligt när ens hund vinner på utställning. Har hänt en gång för min del, när Fia fick det i Eskilstuna på en internationell utställning.
CK - är egentligen fantastiskt bra omdöme, tänk på att det faktiskt betyder "championkvalitet" och att man då får tävla i bästa tik- respektive bästa hanhundsklassen. Men jag ser och hör att folk ofta är missnöjda med det om det inte leder till klassvinst och ett riktigt cert. Suck.
CERF - hör man ju talas om ibland, men vad är det? Bokstäverna står för centralized eye registration foundation och är ett register i USA för hundar som är undersökta och konstaterade fria från ögonsjukdomar. I Sverige har vi SKK:s avels- och hunddata där vi kan leta fram hundar och se om de är undersökta. Det vore rätt bra om man parallellt kunde ha ett register där man enkelt bara kunde se en lista på frikända resultat tillsammans med hundarnas namn.
 
Negativt:
Cushing - är en av de vanligaste hormonsjukdomarna hos hund (även människor kan ha den). Den orsakas av överproduktion av kortison i binjurarna och första symtomen är ofta ökad törst, hunden kissar ofta och kan även tappa päls. Den kräver livslång medicinering. Jag kände en underbar hund som hade just den sjukdomen. Han finns inte längre. Snyft!
Cancer - behöver nig inte förklaras så mycket mer. Tyvärr drabbas många hundar av tumörer - cancer. 
 
Så här glada var vi när Fia fick sitt första cacib!
#1 - - Catrine:

så många fina hundar:)

Svar: Tack så mycket Catrine! Roligt att höra!
Melissa