Foton kostar

Publicerat i: Foto Fotografering, hundfotografi, havanesephotos, havanaisfoto, utställningsbilder, utställningsfoton

Tänkte fråga er om råd och era åsikter om en något känslig fråga.

Det är nämligen så att foton kostar! För mig men inte för dig som får (eller "lånar") mina foton. Är det okej?

Jag har under flera års tid satsat på mitt hundfotograferande, gått kurser och utbildningar, konsulterat andra fotografer, har studio, skaffat en speciell dator anpassad för redigering, dataprogram, proffskamera, objektiv och andra nödvändiga fotogrejer för rätt mycket pengar, ja jag lägger ner mycket tid för att kunna ta så fina bilder som möjligt. Mitt mål är ju att ta de bilder som är mest fördelaktiga för hundarna, att fotovinkeln och andra förhållanden är rätt, att mina bilder följer de klassiska fotoreglerna och därför har jag noga studerat tusentals hundbilder för att fånga just "det". Försöker tänka på det gyllene snittet vid komponerandet av mina foton.

Jag fotograferar ju hundar på beställning, både inomhus i min studio och på andra valda platser. Men de allra bästa bilderna, anser jag, tar man ute i naturen. Hur som helst så närmar vi oss nu min fråga och det är om ni tycker det är okej och även förstår att jag skulle vilja ta betalt för mina foton som jag tar på andras hundar på utställningar och som jag delar ut på förfrågan? Många vill ju gärna ha en bild på sin hund, gärna så bra som möjligt. 

Uppdragsfotograferingar har jag ett fast pris för och det är 1000 kr för en timmes fotografering av en hund. Då får man 10 högupplösta foton som man själv väljer ut. Varje ytterligare bild kostar 100 kr/st. 

Tror ni att 100:- per bild (gäller alltså bara utställningsbilder) skulle vara rimligt? Tyck till, negativt eller positivt, skulle uppskatta det!

Så berätta lite om era tankar inför alla MyDog-foton som jag tänkte lägga ut här snart.

 
#1 - - Tommy Bernergård:

Ja det tycker jag. Det är ofta en känslig fråga men som Du själv påpekar så lägger Du ner oerhört mycket tid och pengar.
Jag skulle med glädje betala en tusenlapp för att få fina foton på min hund.
Jag röstar ja

Svar: Tommy du är välkommen med Iron för fotografering hos mig!
Melissa

#2 - - Johanna Rydin:

Helt rimligt tycker jag. Klart man kan betala för bra foton :) Så bra foton som du tar får man ju inte till själv, hur mycket man än försöker. Som du skriver, både utrustning och tid krävs!!! Så jag är för :)

Svar: Gulligt sagt Johanna! :)
Melissa

#3 - - Malin Levin:

Ja jag tycker att du kan ta betalt för dina bilder för all den tid du lägger ner. Jag vet hur många timmar det tar och vilket hårt jobb det är att fixa till dem innan de kommer ut på bloggen. Sen att du skriver namnen och placering på hundarna är beundransvärt :) Men sen ska man också tänka på hur mycket gratis reklam du får av alla taggar och delningar. Det kanske gör att vanliga hundägare de hittar dig.
Men du kan absolut ta betalt om jag/de tänker lägga ut det på sin hemsida eller vill ha orginalet för att förstora. För används bilden för våran reklam kan man ju säga :) Ja det var lite mina tankar. Jag kan säga att jag håller alltid extra koll på din logg efter utställningar än jag inte har varit där själv. Det är så kul att kunna gå in och titta på alla hundar. Tack för att du delar med dig!

Svar: Tack för dina vänliga ord Malin! :)
Melissa

#4 - - Marie:

Som vi pratade om så är bilder väldigt trevligt att ha! Själklart ska man betala för att någon lägger ner tid och jobb på det : )
Kanon om man kan beställa

Svar: Vad roligt att du tycker så, tack! :)
Melissa

#5 - - Helena Olofsson :

Naturligtvis är det rimligt att du tar betalt för foton utställarna "lånar". Det är ju upp till var och en att låna - och jag personligen skulle gärna betala ex 100 kr per bild.

Svar: Tack Helena! Ha det så gott med dina vackra hundar, hoppas vi ses snart! :)
Melissa

#6 - - Lillemor Flodén Magnusson:

Melissa nu ändrar du förutsättningarna. Du har uppmanat oss att använda din sida och sagt att du älskar att fotografera, att det är din hobby att vi kunde använda dina bilder (för privat bruk) bara man tydligt talade om att du hade upphovsrätten och tagit bilden. Nu går du över från hobby till att vara yrkesfotograf med prislista. Det är helt OK att ta betalt vid beställnings- och studiofotograferingar (både inom- och utomhus). Pressfotografer säljer sina bilder och tar betalt för fina ögonblicksbilder, som man mot ersättning kan beställa. Du tar jättefina foton och jag förstår, att du precis som de, vill tjäna pengar på ditt kunnande. Personligen kan Jag tycka att det är tråkigt att du inte informerade om kostnad innan du tog bilder på Factor. Då kunde jag lika gärna gått till den studio som fanns på MY DOG där de tog gratis bilder på vinnande hundar. Jag kommer INTE att köpa foton på Factor av dig och jag hade inte heller bett dig ta vinnarbild på honom jag vetat att den kostade pengar. Den bild/de bilder du tog på Factor på MY DOG behöver du inte publicera utan kan kasta. Ange sedan din prislista så man vet i förväg vad det är man köper.

Svar: Jag tar inget för bilden på Factor som du fått. Du har missuppfattat min fråga, det gällde inte dig.
Melissa

#7 - - Maria:

Du tar ingen förmögenhet och du ska inte behöva ge bort ett sådant professionellt arbete gratis heller.
100 kr är inte mycket för att få en riktigt bra bild på sin hund!

Svar: Tack Maria! :)
Melissa

#8 - - Laila Jonsson:

För mig är det helt ok att betala 100:- för en fin bild på min hund :)

Svar: Tack Laila, du tar själv toppenfint foton, du behöver ingen annans foton tror jag! :)
Melissa

#9 - - Lillebror Flodén Magnusson:

Som jag sa i mitt tidigare inlägg anser jag att det är helt ok att ta betalt. Vill du ha 100 kronor per bild är inget oskäligt pris för dina fina bilder.

#10 - - Bente:

Heisann :-) Jeg synes det er en rimelig pris på et minnerikt bilde, du jobber masse for å få fine bilder så den kostnaden tror jeg de fleste ville betale :-)

Svar: Tack Bente! Du måste ha funderat detsamma, du tar ju också proffsiga bilder! :)
Melissa

#11 - - Marie Linderholm:

Hej!
Jag är ny läsare av din blogg. 100:- är för lite tycker jag, Jag skulle lätt betala det tredubbla för riktigt bra bilder. Du lägger ner tid och pengar på något som inte vem som helst kan.
Vad får man för 100:-? Ingenting! En fin bild på sin hund har man glädje av hela livet. Ovärdeligt.
Vänliga hälsningar Marie

Svar: Tack Marie för dina synpunkter, uppskattas! :)
Melissa

#12 - - Marie Linderholm:

eller fyrdubbla :-)