Minihavanais?

Publicerat i: Hundar
Ja, nu är Zinnia nästan 9 månader, en vecka kvar. Hon är 23 cm i mankhöjd och väger 3,2 kg.
.
Enligt rasstandarden ska havanaisens mankhöjd vara mellan 23 och 27 cm, men man tillåter plus/minus 2 cm från det spannet, vilket innebär att den minsta tillåtna storleken är 21 cm och som mest får de vara 29 cm. Ingen skillnad görs mellan tik och hane. När det gäller vikt så står det ingenting om det, men självklart måste hunden vara proportionerlig med vikt som är anpassad till storleken. I viss litteratur står det ibland att vikten är 3-6 kg.
.
Enligt ovan så är Zinnias storlek helt enligt rasstandarden och allt borde vara frid och fröjd. Eller?
.
På utställningar funkar det INTE med den storleken. Tvärtom premieras ofta de individer som är i andra änden av storleksskalan. De har ofta "mera ben" vilket gör att de kan ta ut stegen på ett mer vägvinnande sätt, samt att de har "mera kropp", dvs är muskulösare tack vare att benstommen är kraftigare och muskelfästen i den ger därmed också större muskler. De hundarna SYNS mer och - vinner.
.
Därför borde man skrota de nu gällande mankhöjdsgränserna och anpassa dem efter verkligheten. Nu vet ju jag som ni att det inte går, det är varje ras hemland som bestämmer vad som ska stå i rasstandarden. Bör man vid utbildning av domarna påpeka att det är de här gränserna vi har beträffande havanaisens mankhöjd? Jag tror inte det hjälper, de minsta hundarna kanske inte får en nolla för sin storlek men de placeras inte i konkurrens med sina större systrar och bröder.
.
Även om Zinnia kanske inte växt helt färdigt med tanke på att hon inte löpt ännu, så blir det inga utställningar för hennes del. Hon är ljuvligt söt och gosig. Framåt och nyfiken med en tydlig integritet och självbevarelsedrift. Hon kanske ska bli en liten sällskapsdam åt någon som inte är så utställningsintresserad som jag? Svåra beslut, svår vånda, smärtsamt... Vad tycker ni?
#1 - - katarina (fagerholms kennel):

Svårt det där. Personligen fick jag mig en tankeställare när det gäller hundutställningar då jag såg TVprogrammet om engelska uppfödare och Crufts där BIS-hunden var rätt osund, plattnosad liten hund som hade svårt att andas. Tycker dock det kan vara kul att träffa andra havanaiser, men det kan man ju göra på hundträffar också. Dessutom är ju bedömongarna så godtyckliga - jag menar att de allra flesta havanaiser som deltar i utställningar lever upp till rasstandarden och allt som krävs. Det är rätt små saker som avgör. Resultaten säger ju heller inte något om hundens hälsa, vilket ju är lite tokigt eftersom utställningsresultat ligger till grund för avel. Jag har ställt ut mina hundar en del, men har aldrig kunnat gå in för det så där jättemycket. Och då är det svårt att stå sig i konkurrensen. Min yngsta hund, Echo, blir inte någon utställningshund. Hon har patellaluxation på båda sina bakben. Dessutom är hon för liten. Men jag skulle aldrig kunna göra mig av med henne. I stället för en avels- och utställningshund får hon bli vår lilla lustigkurre. Jag lär henne göra en massa roliga konster och hon sprider så mycket glädje. Men.......jag brukar säga att jag inte är någon RIKTIG uppfödare, för jag KAN inte göra mig av med en hund.så resonerar jag./Katarina, med havanaiserna Luna, Nisha, Mixi och Echo.

#2 - - Ingela:

Att placera sej i konkurrensen är väl inte alltid det viktigaste på en utst,? det viktigaste är väl att man gillar det man gör, träffar likasinnade och har kul med sina vänner runt ringen, alla kan inte bli champions även om man önskar det. Det är väl härligt med en ras med så stora variationer, ingen lik den andra och alla lika härliga på sitt sätt, att sen inte alla domare gillar just 'den' hunden får stå för dom domarna, men så plötsligt kommer den som bara gillar just 'den' hunden som är på den mindre sidan (eller den större)

Du vet att du har en fin Havanais om än på den mindre sidan så varför inte fortsätta hennes utst, karriär om ni båda gillar show ?

Har själv både dom som är mindre, större och lagom,

och min erfarenheten av små Havanaiser är inte att domaren hakar upp sej på storleken utan på kroppsbyggnade, för oftast är dom små lite 'spinkiga' som att dom är lite sen i utvecklingen kroppsmässigt, så den ringa mankhöjden till trots så är jag säker på att hon med åren kommer falla några av alla våra domare i 'smak', men det brukar ta till närmare 2års ålder innan dessa småttingar kroppar på sej, men varför ha bråttom när man ändå kan göra det man tycker är så fantastiskt roligt, gå på utst, med sina älskade lurvtussar :)) Lycka till !!

// Ingela.

#3 - - Lena:

Hej Melissa!

Oj, oj vad jag har funderat över dina funderingar om storleken och bedömninar... Mina tte Havanaiser är av varierande storlek. Nu har jag mätt dom, Zudden har blivit mätt en gång på utställning. Frasse är 28, Zudden 27 och lille Sixten är 25. Alla har dom fått fina bedömningar. Min fundering är om litenheten påverkar rörelser eller ej. Sixten har fått bedömningen utmärkt på rörelser och han , tycker jag, sträcker ut fullt ut. Han har en ganska kompakt kropp, har inte kunskap om hur detta påverkar. Intressanta kommentarer både här och på FB. Jag älskar verkligen att tävla med mina hundar på utställningar och som andra säger så är det också roligt att träffa Havanaisfolket. Eftersom Zinna bara är 9 månader så kanske hon inte visats för så många domare än. För visst är det så att domare dömer lite olika pga typen dom vill ha. Men det är det som jag tycker är så roligt, att man aldrig vet riktigt säkert vem som skall vinna. Roligast är när någon otippad kommer fram... för det rör om i grytan, det har man märkt:)) Hoppas nu att du och Zinna får en härlig utställningssäsong. Ett stort lycka till från oss i Hälsingland.

#4 - - Lena:

Hej igen!Jag hoppas naturligtvis att du tänker om och ställer Zinna mer....

#5 - - Anna:

Hej MelissaVar inte orolig över hennes storlek hon har ju inte löpt än så hon kan vara lite sen som så många havanaiser är.Tror du på henne i övrigt så tycker jag att du ska vänta lite. Om man är intresserad av att ställa ut och tävla så kan man inte spara på hundar som man inte tror på.Jag har en liten tik ca 24 cm och har vunnit mycket med henne hon har andra kvaliter som är minst lika viktiga inom utställning.Har också en liten hane som det har gått bra för på utställningar + En stor hane 29 cm som det har gått mycket bra för på utställningar. Måste då säja att visst kan man önska att dom var 26-27 cm men som jag ser det så finns det annat än cm att se på.Jag kan ibland tycka att en havanais på 27 cm är för stor medan en på 29 cm inte är lika stor. Det beror lite på hur dom är byggda.Detsamma gäller små havanaiser. Lycka till!